esquire_12_2019

Η ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΕΘΟ&ΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΡΙΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ.
ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΚΑΚΗ ΡΙΝΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΟΥ.


Η σωστή ρινική αναπνοή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συμβάλλει στην καλή υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου του οργανισμού. Για το λόγο αυτόν η μύτη θα πρέπει πρωτίστως να είναι λειτουργική, ώστε να συμμετέχει αποτελεσματικά στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο Λουκά Μόσχο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη ρινική αναπνοή. «Ρινίτιδα, υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, ρινική πο λυποδίαση, όγκοι ρινός. Αλλά το πιο σύνηθες αίτιο είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος» λέει ο ειδικός και εξηγεί: «Το διάφραγμα είναι ένα οστεοχόνδρινο πέταλο που χωρίζει το κύτος της μύτης σε δύο ρινικές θαλάμες. Κατά την ανάπτυξη πολλές φορές αυτό παρεκκλίνει ή στραβώνει προοδευτικά - ακόμη και μετά από έναν τραυματισμό. Τα πιο συχνά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με αυτή την πάθηση είναι μείωση της όσφρησης, στοματική αναπνοή κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, ροχαλητό, υπνική άπνοια, κεφαλαλγία, εύκολη κόπωση, συχνές φαρυγγίτιδες και βρογχίτιδες, στεγνό και ξερό στόμα στο ξύπνημα».

Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

«Το εάν η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος θα πρέπει να διορθωθεί χειρουργικά εξαρτάται από το βαθμό της σκολίωσης και τα ανάλογα συμπτώματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα του ασθενούς» αναφέρει ο ειδικός και συνεχίζει: «Ακόμη όμως και στην περίπτωση αναγκαστικής επέμβασης από τον χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο η μετεγχειρητική περίοδος είναι αρκετά ομαλή χωρίς πόνο, καθώς σε αυτό βοηθά ο συνδυασμός σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών και αποτελεσματικών φαρμακευτικών επιλογών».

Το πιο σύνηθες σύμπτωμα των ασθενών έπειτα από μια τέτοια επέμβαση είναι ένας ήπιος πονοκέφαλος, χωρίς καμία αισθητή αλλαγή στο πρόσωπο, όπως οίδημα ή εκχυμώσεις.
«Επιπλέον, το γεγονός ότι μπορεί να αποφευχθεί η τοποθέτηση αιμοστατικών ταμπόν μέσα στη μύτη καθιστά τη μετεγχειρητική περίοδο ακόμα πιο εύκολη και μη επίπονη» τονίζει ο Λουκάς Μόσχος και συμπληρώνει: «Τέλος, με την εφαρμογή μιας τεχνικής που ονομάζεται ενδοσκοπική υπο βλεννογόνιος κογχοτομή εμποδίζεται η επανεμφάνιση διογκωμένων ρινικών κογχών, γεγονός που εγγυάται ότι δεν παρουσιάζεται ξανά παθολογία και η ποιότητα ζωής του ασθενούς βελτιώνεται σημαντικά μια για πάντα».

esquire_12_2019  

esquire_12_2019

Σωστή ρινική αναπνοή

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΡΙΝΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Η μύτη είναι n θύρα εισόδου του αέρα στο σώμα και συμμετέχει σε μια απαραίτητη λειτουργία για τον οργανισμό, τη σωστή ρινική αναπνοή. Είναι διάφορα τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν μη σωστή ρινική αναπνοή, όπως η ρινίτιδα (αλλεργική, αγγειοκινητική, ιογενής, βακτηριδιακή κ.λπ.), η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, η ρινική πολυποδίαση, οι όγκοι ρινός ή ρινοφάρυγγος, καθώς επίσης και η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος (ΣΡΔ).

Κάποιες απ' αυτές τις παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά (φαρμακευτική αγωγή), ενώ άλλες χειρουργικά.

Ενα σύνηθες αίτιο κακής ρινικής αναπνοής είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Το διάφραγμα είναι ένα οστεοχόνδρινο πέταλο που χωρίζει το κύτος της μύτης σε δυο ρινικές θαλάμες. Κατά την ανάπτυξη, το διάφραγμα πολλές φορές παρεκκλίνει και στραβώνει προοδευτικά. Η παρέκκλιση του ρινικού διαφράγματος μπορεί να είναι είτε συγγενής είτε μετατραυματική. Οι ασθενείς με σκολιό διάφραγμα μπορεί να παρουσιάζουν μείωση της όσφρησης, στοματική αναπνοή -κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας-, ροχαλητό, υπνική άπνοια, στεγνό και ξερό στόμα στο ξύπνημα, συχνές φαρυγγίτιδες και βρογχίτιδες, κεφαλαλγία και εύκολη κόπωση.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος πρέπει να διορθώνεται χειρουργικά;
Εξαρτάται από τον βαθμό σκολίωσης και τις ενοχλήσεις που προκαλεί στον ασθενή.

Η επέμβαση είναι επίπονη;
Σήμερα, λόγω του συνδυασμού με μοντέρνες χειρουργικές τεχνικές και καλές φαρμακολογικές επιλογές, έχουμε μια μετεγχειρητική περίοδο χωρίς πόνο. Το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών αναφέρει μετεγχειρητικά έναν ήπιο πονοκέφαλο. Συνδυαστικά, η μη τοποθέτηση αιμοστατικών ταμπόν προσφέρει άμεσα μετεγχειρητικά μια πολ’υ καλή αναπνοή.

Μετά την επέμβαση θα έχω αιματώματα ή πρήξιμο στο προ σωπο; Οι ρινικές κόγχες θα διογκωθούν ξανά;
Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πρόσωπο, ακόμα και στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο. Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη τεχνική (ενδοσκοπική υποβλεννογόνιος κογχοτομή), δεν υπάρχει επανεμφάνιση διογκωμένων ρινικών κογχών στο μέλλον.

esquire_12_2019